Cercetătorii caută extratereștri avansați tehnologic, după ce au văzut că ar putea exista

de: Nicoleta Apostol
29 04. 2018

Un catalog al Agenției Spațiale Europene a miliardelor de stele ale Căii Lactee ar putea ascunde dovezi ale unei civilizații extraterestre extrem de avansate.

Satelitul Gaia al ASE a ajutat la maparea miliardelor de stele din Calea Lactee. Acum, un grup de astronomi folosesc uimitorul catalog și caută semne ale existenței vieții extraterestre avansate.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Uppsala din Suedia și Universitatea din Heidelberg, Germania, a răsfoit catalogul miliardelor de stele, creat în septembrie 2016. Cu ajutorul observațiilor din proiectul RAVE echipa se uită acum după diferențele pe care cele două observatoare le-au descoperit cu privire la anumite stele.

Datele Gaia arată cât de departe este o stea doar după cum se mișcă alte stele îndepărtate în fundal, un  efect numit parallax. Datele RAVE, pe de altă parte, estimează distanța unei stele în funcție de proprietățile luminozității acesteia.

Astfel, cercetătorii caută stele observate de Gaia și RAVE, ale căror date par să nu fie de acord cu distanța dintre ele. Discrepanța măsurătorilor dată de instrumentele celor două poate fi explicată prin prezența unei sfere Dyson – proces prin care o stea își recuperează energia.

Extratereștrii ar putea avea panouri care colectează energia stelei

Sf-ul a imaginat multe astfel de megatructuri, date de sfere artificiale de dimensiunea unei planete sau chiar nave spațiale care ar colecta energia. Aceasta ar putea fi o posibilă explicație pentru comportamentul ciudat al stelei KIC 8462852.

KIC 8462852 se află chiar deasupra Căii Lactee, între constelațiile Cygnus și Lyra. A atras mai întâi atenția astronomilor în 2009, când Telescopul Spațial Kepler a dedus că ar putea avea orbite asemănătoare cu ale Pământului. Însă KIC emitea un model straniu de lumină decât oricare dintre celelalte stele observate de Kepler, care căuta planete locuibile.

Kepler analizează lumina din locurile îndepărtate din univers – căutând schimbări care au loc atunci când planetele vin în fața stelelor lor. Dar diminuarea luminii lui KIC 8462852 nu are loc după modelul planetelor obișnuite.

Cu toate acestea, la o examinare mai atentă, echipa a stabilit atunci că erorile date de măsurători ar putea avea legătură cu structura fiecărei stele în parte. Analiștii au marcat steaua ca fiind „interesantă” și „bizară”, deoarece a fost înconjurată de o masă de materie în formă strânsă.

Acest lucru a fost în concordanță cu masa de resturi care înconjoară o stea tânără, așa cum a făcut-o cu Soarele nostru înainte ca planetele să se formeze. Însă steaua nu era tânără, iar resturile ar fi trebuit să fie depuse în jurul ei destul de recent sau ar fi fost înghițite de steaua însăși.

Dat fiind că civilizațiile devin din ce în ce mai avansate din punct de vedere tehnologic, ele creează noi modalități de colectare a energiei – rezultatul final fiind exploatarea energiei direct de la steaua lor. Dacă speculațiile despre o megastructură plasată în jurul sistemului stelar sunt corecte, oamenii de știință spun că ar putea fi un set imens de panouri solare plasate în jurul stelei.

Cercetătorii au folosit un al treilea observator ca să observe steaua. Nu au găsit megastructuri extraterestre, ci o altă stea care o însoțea. Asta ar explica discrepanța măsurătorilor. Deși nu au descoperit încă extratereștri avansați, echipa susține că metoda lor de căutare este bună. În plus, eforturile lor vor fi ulterior ajutate de viitoarele date trimise de Gaia.